.: Despre :.
       

home

monografie

asezare

  • amplasament
  • relief
  • clima
  • flora
  • soluri
  • hidrografie
  • populatia

monumente

  • arheologie
  • monumentul eroilor
  • biserica veche
  • schitul fetesti

obiceiuri

  • sezatoarea
  • alexiile
  • nunta
  • 40 mucenici
  • taierea porcului

biserica

scoala

evenimente locale

  • hramul
  • inaltare
  • nunta de aur
  • 1 decembrie

despre

Taierea porcului

De obicei porcul se taia intre 15-20 decembrie. Inainte cu o zi, porcului nu i se mai da mancare decat dimineata. Se spune ca in acea zi porcul nu prea mai mananca, fiindca ar fi simtit cutitul. Taierea Porcului (5)
In ziua taierii, dis-de-dimineata, odata cu cantatul cocosului, mai multi barbati se ocupa de toate cele necesare, iar femeile asteapta sa-si intre in treaba. Dupa ce este injunghiat, porul este pus intr-un vas mare, asa numitul cos de fier, cu paie.

Acolo, "se spune" soricul porcului are gust mai bun si se face mai moale. Este pus apoi pe o scara sau pe o masa tip gratar, dat cu malai si cu sare, ras, spalat cu apa fierbinte si acoperit cu o cuvertura sau pres si lasat acolo aproximativ 15 minute. Apoi este spalat cu apa rece si se incepe transarea lui, cu un cutit mai lat si cu o bardita. Intai i se face cruce in frunte si, din soriciul scos, se da copiilor "sa creasca grasi si mari ca porcul".

Partea cea mai asteptata si mai hazoasa din taierea porcului este "pomana porcului", care consta in impartirea de pahare de tuica macelarilor si vecinilor, dar si dintr-o friptura facuta intr-un ceaun si o mamaliga mare. Pentru a sti daca iarna va fi lunga si grea, oamenii observa splina porcului: daca splina este lunga si iarna va fi lunga si cu omat. Cei care vor sa ingrase porcul in ajun sunt numiti in traditia populara si "neajunsi".


Galerie Foto Biserica Veche
Vizitatori unici 098030