.: Despre :.
       

home

monografie

asezare

  • amplasament
  • relief
  • clima
  • flora
  • soluri
  • hidrografie
  • populatia

monumente

  • arheologie
  • monumentul eroilor
  • biserica veche
  • schitul fetesti

obiceiuri

  • sezatoarea
  • alexiile
  • nunta
  • 40 mucenici
  • taierea porcului

biserica

scoala

evenimente locale

  • hramul
  • inaltare
  • nunta de aur
  • 1 decembrie

despre

Monografie

Comuna Adancata face parte dintr-un spatiu geografic in care primele atestari de locuire dateaza cu peste jumatate de mileniu in urma. Lipsa sapaturilor arheologice in zona face ca primele mentiuni care evidentiaza popularea in perimetrul comunei, ca si cele ce vizeaza continuitatea de locuire in zilele noastre ne parvin in exclusivitate pe cale documentara.

Monografia comunei incearca sa cuprinda intr-o imagine de sinteza trecutul, prezentul si viitorul unei localitati dintr-un tinut generos si sublim - “Tara de Sus” de aceea autorii au apelat la o exprimare densa si convingatoare, dar si la limbajul cifrelor, pentru a demonstra mutatiile cantitative dar mai ales calitative, care au avut loc in toate domeniile de activitate. Cartea de vizita a comunei nu poate fi epuizata in cateva randuri. Ar fi trebuit un “cantec incapator”, in care ni se va vorbit despre toti acesti oameni, participanti activi la viata economica, social-politica, cultural ideologica, artistica. Pe baza legendelor si a datelor culese, vechimea satului coboara pana inaintea anului 1500, fiind si el o mica asezare in jurul cetatii Sucevei. Printre localnici dupa rascoala lui Gheorghe Doja din 1514, si-au gasit loc de asezare un grup restrans de bejenari ardeleni.

Denumirea satului nu vine numai de la pozitia terenului ci si de la bejenari, care au cautat loc « mai adanc « in padure. Denumirea variaza : « Dâncata Ungureni« (venita de la unguri), Adâncata Berhometele, tinutul Sucevei, tinutul Dorohoi, Siret, Ocolul Berheiu si altele. A facut parte din judetul Dorohoi si a trecut in 1928 la Suceava in urma cererii locuitorilor. A fost sat domnesc. In 1596 este dat de Teodor Movila ca zestre Manastirii Teodoreni din Burdujeni, devenind sat manastiresc, cu bir si obligatii catre manastire.

La sfarsitul secolului al XVIII-lea se considera ca ar fi fost intemeiat si satul Adancata. Afirmatiile unor locuitori mai varstnici ai satului potrivit carora, in trecut ar fi fost descoperita de catre preotul Dimitrie Popovici o inscriptie de piatra datata la 1700, nu au un fundament stiintific.

Prima informatie argumentata documentar referitoare la satul Adancata, apare in 1772 intr-o catagrafie in care asezarea avea un numar de 35 case. Cei aproximativ 150 de locuitori existenti in 1772, este posibil sa fi pus bazele localitatii Adancata in jurul anilor 1700. Dealtfel in raportul bibliografic al localiatilor din Romania, sunt indicate in « Dosare moldovenesti si muntenesti« care fac referire la catagrafia din 1772.

Satul Fetesti, asezat in partea de sud a comunei Adancata, de o parte si de alta a paraului Grigoresti, este atestat pentru prima data documentar la 19 iulie 1632. Printr-un act de danie emis la acea data, Satul a fost daruit de Moise Movila lui Ilustratie logofat, pana in 1632 apartinand lui Ioan Movila. Pentru secolul al XVIII – lea stirile referitoare sunt insa foarte putine.
Satul Calugareni, asezat in partea de nord a Comunei Adancata, pare a fi intemeiat la sfarsitul secolului XIX-lea.

Administrativ, pana catre sfarsitul secolului al XIX lea, satele de pe actualul teritoriu al comunei Adancata au apartinut judetului Dorohoi, facand parte din plasa Barhometele. Hantestiul era centru de comuna, avand in componenta satele Adancata, Hantesti si Mitoc, iar satul Beresti apartinea comunei Zvoristea. Spre deosebire de celelalte sate, care impreuna cu mosiile lor apartineau unor proprietari, satul Adancata, dupa 1864 intra in proprietarea statului. Inainte de secularizarea averilor manastiresti prin legea data de A.I. Cuza in 1863, Adancata apartinea manastirii Teodoreni din Burdujeni.

Din a doua jumate a secolului al XIX lea, dictionarele geografice ne dau informatii statistice exacte referitoare la numarul de locuitori ai satelor Adancata, Hantesti, Fetesti si Beresti. Astfel in 1872 vechea comuna Hantesti de atunci (care cuprindea satele Hantesti, Adancata si Mitoc) totaliza 3445 de locuitori. In 1898 satul Adancata avea 1308 locuitori, Hantestiul 1852 de locuitori, satul Beresti 5444, iar Fetestiul 429 locuitori.

Dupa 1890 Adancata devine comuna, fiind formata din satele Adancata si Mitocu Dragomirnei, iar satele Hantesti, Beresti si Fetesti formau comuna Hantesti.

Prin impartirea administrativ-teritoriala din 1968 comuna Hantesti este desfiintata, Adancata devenind centrul administrativ al comunei, care-i poarta astazi numele. Schimbari importante s-au petrecut si pe plan demografic. Populatia comunei a crescut continuu ajungand in prezent la peste 8000 de locuitori.
In anul 2004 la 1 ianuarie se infiinteaza din nou comuna Hantesti, comuna Adancata fiind formata numai din satele Adancata, Calugareni si Fetesti.


Galerie Foto Biserica Veche
Vizitatori unici 098044